DATE

Tuesday, 2 September 2014

APA ITU KOLAGEN?

Di sini Sharie nak kongsi sedikit mengenai kolagen. Selama ni dengar kakak, aunty ,mummy ,daddy eh salah no daddy here ok hehe ..ramai yang mencari-cari kolagen . Ada satu masa famous sangat dengan kolagen sampai facebook news feed dibanjiri dengan pelbagai brand kolagen. Tapi impaknye sekejap jer bukan berpanjangan sebab apa? sebab produk yang dijual tidak memberi kesan atau effect yang memuaskan pada customer. Hangat sekejap pun sebab murah lepas tu senyap menikus.. So what is collagen ?

Kolagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Kewujudan kolagen merangkumi 30% daripada keseluruhan protin di dalam badan. Ia  menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan. 
Kolagen terdapat pada,kornea, kanta mata. kulit, salur darah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon ,rawan sendi,  dan gigi,hati,tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti  buah pinggang,jantung serta sistem limfatik.

Bila usia kita mencecah 25 tahun ke atas, penghasilan kolagen mula berkurangan sehingga 15% setiap tahun. Kolagen juga mudah dimusnahkan oleh keracunan dalam system badan ekoran amalan pemakanan yang tidak baik, stress dan kesan pencemaran kosmetiks, wangian dan pencemaran persekitaran. 

Dengan penghasilan kolagen yang berkurangan ditambah lagi dengan kemusnahan kolagen, kita semestinya memerlukan kolagen tambahan untuk menampung keperluan kolagen badan.

Bila usia mencecah 40 tahun, hampir separuh kolagen hilang dari tubuh kita. Akibatnya kulit kelihatan mula berkedut, hilang kelembapan, nampak kusam, jeragat mula kelihatan, hilang keanjalan dan sebagainya.

Kekurangan kolagen juga ditunjukkan dengan keadaan kehilangan keanjalan pada payudara, bahagian punggung dan bahagian abdomen/perut kelihatan mengendur ke bawah.

Did you know Men have more collagen than Women? Patutla ramai kaum hawa yang beriya-iya mahukan supplement collagen ni.Sekarang dah tahu apa itu kolagen so macam mana nak pilih kolagen yang boleh memberikan tahap yang optimum pada kita?..

1. Pilih dalam bentuk makanan atau cecair berbanding kolagen yang disuntik supaya sintesis enzim boleh mengoptimumkan serapan ke dalam tubuh badan.
2. Pilih saiz at least 1000-2000 dalton . Mikrofine saiz boleh membantu penyerapan yang baik kerana pada saiz inilah paling optimum diserap oleh sel,jadi setiap kolagen yang diambil 100% akan diserap dan memberi kesan yang lebih efektif dan cepat. Tapi kalau saiz kecik sangat kurang dari 1000 dalton pun tak bagus juga sebab bentuknya terlalu ringkas sehingga tak stabil dan tidak dapat berfungsi dengan baik.
3. Pastikan setiap pemilihan kolagen  mempunyai emolient yang unggul dan boleh mengunci kelembapan yang berpanjangan.
4. Pastikan supplemen itu mempunyai elemen Vitamin C untuk menbantu sintesis atau pembentukan kolagen dari tubuh kita sendiri dan Vitamin B pula untuk memberi sel kita tenaga yang cukup untuk berfungsi dengan baik.
5. Pastikan kolagen mempunyai antioksidan yang tinggi untuk mengurangkan kesan pra-penuaan.
6. Kolagen juga penting untuk kekal cantik tapi pastikan ia ada kandungan glucosamine untuk kesihatan sendi (bonus point).
7.Pastikan setiap kolagen itu mempunyai bahan yang merangsang pembentukan asid hyaluronic yang memberi kesan kulit lebih tegang kerana ia berfungsi mengikat kolagen dengan serat yang elastin.
8. and finally make sure it is Safe and Free from toxin ok.


My choice of course from a natural resources Shaklee Collagen Powder.

Satu kotak mengandungi 15 sachet berharga RM298.00

*Shaklee Collagen Powder ialah suplemen kolagen tercanggih yang mengandungi 4,000mg ekstrak Kolagen RSS (Red Snapper Scale) proprietari yang tulen dan berkualiti tinggi daripada sisik ikan merah. Kolagen Shaklee mempunyai molekul yang amat ringan, lebih kurang 1,000 Dalton, menyebabkannya mudah diserap oleh tubuh bagi merangsang sintesis kolagen pada lapisan dermis.

*Bagi meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyerlahkan kecantikan dalaman, produk kolagen Shaklee dirumus dengan tujuh bahan utama termasuk ekstrak biji Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerang-kerangan, Lactobacillus acidophilus, Vitamin C dan Vitamin B.

*Shaklee Collagen Powder mudah larut dan boleh dicampurkan ke dalam makanan dan minuman kegemaran. Setiap sajian dibungkus dalam paket berasingan untuk pengambilan pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Melalui Ujian Klinikal ,pengambilan Shaklee Collagen Powder selama 8 minggu secara konsisten dan teratur mampu memberikan  tindak balas seperti berikut;

Keterangan Seperti DiBawah
  • Kelembapan kulit - Meningkat 90%
  • Kekasaran dan kekeringan - Berkurang 75%
  • Penampilan keseluruhan - Meningkat 71%
  • Kelicinan dan kelembutan- Meningkat 69%
  • Make up yang dipakai tahan lebih lama - Meningkat 60%
  • Keanjalan,ketegangan dan elastisiti - Meningkat 55%
  • Ketebalan rambut - Meningkat 54%
  • Keserian, tona dan warna kulit - Meningkat 50%
  • Garis halus dan kedutan - Berkurang 18% 

Sekiranya ada berminat untuk dapat kan Shaklee Collagen Powder ini, berikan info di facebook ,wa @telegram Sharie di bawah. 

Hadiah istimewa menanti anda !!Anda Hebat Hubungi Saya

FB = Wan Sharifatul Fatihah
015-9200 4100 (wa/telegram)
SID 1120135
FB Page = Nutritious Vitamin Shop


No comments :

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...